Verwarmen met airco

Mogelijkheden voor verwarmen met een airco

Vroeger hadden airco’s voornamelijk als doel ervoor te zorgen dat de lucht gekoeld werd in een ruimte op bijvoorbeeld een warme zomerdag. Tegenwoordig hebben airconditioners veel meer verschillende functies. Zo kunnen airco’s de lucht koelen, de luchtvochtigheid op peil houden, de lucht zuiveren en filteren. Tegenwoordig kunt u ook uw huis verwarmen met airco. Wanneer een airco voorzien wordt van een warmtepomp, kan de airco ruimtes niet alleen koelen, maar ook verwarmen. Om een ruimte te verwarmen met airco wordt de koelcyclus gewoon omgedraaid.
De warmtepomp airco haalt de warmte (energie) uit de ruimte en wordt aan de buitenlucht afgegeven als de airco in de koelstand staat. Wanneer u juist wilt verwarmen, haalt de warmtepomp energie uit de buitenlucht en zet dit om in warmte om aan de ruimte af te geven. Bij het verwarmen wordt dus niet, zoals bij een verwarming, warmte geproduceerd. Er vindt enkel een warmtewisseling van buiten naar binnen plaats. Doordat de warmte niet opgewekt, maar enkel verplaatst wordt, is dit een erg energie-efficiënte manier om een ruimte te verwarmen.

Ten opzichte van traditionele verwarming heeft het verwarmen met airco dus een groot energetisch voordeel. Een warmtepomp haalt de warmte uit de buitenlucht en waardeert die op door middel van een compressor en een koelmiddel. Wanneer er 1 kW elektrische energie aan toegevoegd wordt aan een warmtepomp, dan produceert de warmtepomp hiermee een verwarmingscapaciteit die ligt tussen de 3 en de 6 kW. De warmtepomp haalt dus als het ware gratis warmte uit de omgevingslucht.
Ook bij lagere buitentemperaturen blijven de warmtepompsystemen de meest efficiënte systemen om te verwarmen. Hierbij is het wel belangrijk dat er rekening gehouden wordt met het ontwerp van de installatie en de specifieke omstandigheden van de woning of het kantoor.
Zo moet er bijvoorbeeld rekening gehouden worden met de glasoppervlakte, volume, isolatie, oriëntatie en geografische ligging.
Een selectie van een warmtepomp moet op een zorgvuldige manier plaatsvinden wanneer u uw huis wilt gaan verwarmen met een airco. Bij de selectie moet voor een capaciteit gekozen worden voor een buitentemperatuur van -15°C, afhankelijk van de omstandigheden van de installatie.

Tot voor kort werd airconditioning vooral als een luxeproduct gezien. Zeker in ons koude kikkerlandje. Maar met de stijgende welvaart groeit ook de behoefte aan comfort en wint airconditioning in huis aan populariteit.

“Om uiteenlopende redenen kiezen steeds meer mensen voor de verkoeling van een airco” zoveel mensen, zoveel wensen. “Bij verbouwingen wordt koeling steeds vaker in het plan meegenomen. Voor het hele huis, voor de zit- en slaapkamer of voor de garage die verbouwd wordt tot kantoor.” De meest bekende functie van airconditioning is verkoeling in de zomer. Dat is echter slechts een deel van de werking. “Dat een airco het hele jaar door voor een prettig en gelijkmatig klimaat zorgt, is een gedachte die in ieder geval in de particuliere sector nog niet ingeburgerd is.”
Energiebesparing door koelen én verwarmen.

Op het werk, in winkels, restaurants en in de auto is geconditioneerde lucht niet meer weg te denken. Airconditioners/warmtepompen regelen de temperatuur en luchtvochtigheid in de ruimte. Juist de verwarmingsfunctie en de energie die hiermee kan worden bespaard, zorgt ervoor dat de airco méér is dan luxe comfort. In de praktijk levert de warmtepomp in veel gevallen zelfs een hoger rendement dan de traditionele verwarmingsapparatuur. Hoeveel hoger dit rendement is, is afhankelijk van het type warmtepomp, de capaciteit, de manier waarop de lucht verdeeld wordt etc. Maar wanneer we uitgaan van een verwarmingsketel met 100% rendement, een gasprijs van 63 cent en een elektriciteitsprijs van 21 cent leert een eenvoudig rekensommetje ons al dat een warmtepomp met een COP-waarde van 3,07 of hoger rendabeler is om mee te verwarmen dan een cv-ketel.

Nederlanders zoeken koelte. Verwarming hebben ze immers al. Advies en uitleg over de functies is daarom van belang. Zo kan bijvoorbeeld in de woonkamer de thermostaat omlaag als enkel op zolder iemand aan het studeren is. Of in de winter kan de warmtepomp ervoor zorgen dat in de slaapkamer even de kou eruit is. De techniek staat niet stil en de producten zijn tegenwoordig stil, energiezuinig en betaalbaar.