Met een rendement tot soms meer dan 500% (COP 5) is een warmtepomp een uitstekende warmte leverancier. Dit komt omdat een groot gedeelte van de benodigde afgegeven energie ‘gratis’ wordt gewonnen uit de omgeving; aarde, water of lucht. U koopt dus een klein gedeelte energie in om daarmee de ‘gratis’ energie om te zetten naar voor ons bruikbare energie.
Nederland kent inmiddels al duizenden tevreden warmtepomp bezitters. In de Scandinavische landen, waar aardgas niet zo’n gemeengoed is als bij ons, gebruikt men de warmtepomp al veel langer. In die tussentijd is de warmtepomp inmiddels al zo ver doorontwikkeld dat het ook een goed alternatief (minder stookkosten) is voor onze HR-ketels.
Onderstaand een opsomming van de soorten warmtepompen in de verwarmingstechniek voor woningen:
Met de Investeringssubsidie duurzame energie, afgekort ISDE, kunt u vanaf 1 januari 2016 een subsidie krijgen voor de aanschaf van een warmtepomp (of warmtepompen). Daarnaast is er subsidie voor Zonneboilers, biomassaketels en pelletkachels. De regeling is voor zowel particulieren als zakelijke gebruikers. ISDE is een subsidieregeling van het ministerie van Economische Zaken. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, afgekort RVO, is verantwoordelijk voor de uitvoering.
Een warmtepomp komt in aanmerking voor de Investeringssubsidie duurzame energie als deze voldoet aan de volgende voorwaarden:
Vast staat, dat voor een nieuwbouwwoning een warmtepomp, werkend met energie uit de bodem, vandaag de dag de beste keuze is om uw woning te verwarmen. Ten opzichte van een HR -CV – Ketel (combiketel) gaat u meteen vanaf de eerste dag minder energiekosten betalen. Als u een “oude” bestaande woning heeft, dient u eerst de woning zelf aan te pakken m.b.t. (spouw)isolatie, dubbelglas etc. Pas daarna, als u ook het afgiftesysteem naar “laag temperatuur” brengt, heeft een warmtepomp zin in een bestaande woning.
De keuze van het type warmtepomp zal afhangen van verschillende factoren. Het budget, de woonsituatie en de gezinssituatie, de ruimte die u hebt, enz.
Het rendement van een warmtepomp, uitgedrukt in COP, is een aanduiding van de prestaties die een warmtepomp kan leveren. Het is de verhouding tussen het verbruik van energie (elektriciteit) en de warmte die ze daarvoor in de plaats kan afleveren. De COP waarden van warmtepompen liggen nu ongeveer tussen 3 en 5.
Wilt u echt een optimale vergelijking maken tussen verschillende warmtepompen, dan let u beter op de SPF waarden van warmtepompen. In tegenstelling tot COP waarden (die gemeten worden aan constante waarden), houdt de SPF waarde rekening met de invloeden van de natuur (bijvoorbeeld temperatuurverschil tussen winter en zomer). Het houdt dus rekening met alle omstandigheden die zich voordoen tijdens een stookseizoen. De SPF-waarden zullen altijd lager liggen dan de COP-waarden, omdat ze het gemiddelde voorstellen van alle seizoenen.
Laat u gerust adviseren door Installatiebedrijf J. Ketelmans-Vromans en ontdek de vele voordelen van een warmtepomp.