De omvormer

Het brein van het zonne-energiesysteem

De omvormer vormt het brein van het zonne-energiesysteem en maakt het mogelijk om zonnepanelen te schakelen aan het elektriciteitsnet. Hij zet gelijkspanning 12-37 volt die door het zonnepaneel stroomt, om in een wisselspanning 230 volt.
Omvormers kunnen een verschillend vermogen hebben, van enkele honderden watts tot een megawatt. De meeste omvormers bereiken een rendement van 95 procent of meer. Dat betekent dat de omvormer 95 procent van de inkomende energie (gelijkstroom), kan omzettten naar energie dat uit uw stopcontact komt (wisselstroom).
Een omvormer kan tegenwoordig veel meer dan stroom omzetten. Deze haalt tevens het maximale vermogen uit uw zonnepaneel, het MPP punt. Tevens zorgt de omvormer voor een optimaal schaduwbeheer.
Tegelijkertijd waakt de omvormer over de stabiele stroomtoevoer aan het elektriciteitsnet en kan zich uit- of terugschakelen als de omvormer dat nodig acht. De omvormer is dus de veiligheidsagent van de installatie.

Type omvormer

Er zijn 2 type omvormers, een string-omvormer en een micro-omvormer. Een string-omvormer is een omvormer die op één of meerder strings van zonnepanelen wordt aangesloten, dus meerdere zonnepanelen. Een dergelijke omvormer kan men binnen of buiten hangen. Een micro-omvormer wordt aangesloten op één zonnepaneel. Een systeem met alleen micro omvormers heeft dus meestal net zo veel panelen als omvormers. Een micro-omvormer wordt bevestigd achter het paneel aan het montagesysteem.
In de meeste gevallen raden wij aan om string-omvormers te gebruiken. Dit is goedkoper, minder kans op storing en bij een defect hoeft men het dak niet op. Wij raden enkel micro-omvormers aan bij zeer kleine installaties, complexe daken of wanneer u het systeem in de toekomst wilt uitbreiden.
Het is belangrijk de juiste omvormer te kiezen. Deze moet afgestemd zijn op het vermogen van de zonnepanelen. De juiste omvormer garandeert een maximaal rendement van uw zonnepanelen systeem.

Keuze maken

Er zijn momenteel erg veel verschillende omvormers op de markt. Onderstaand enkele tips om omvormers te vergelijken.

  • Het aantal fasen waarop de omvormer aangesloten wordt, dit kan 1 of 3 fasen zijn
  • De garantie van de omvormer en de service
  • Hoe wordt er omgegaan met schaduw
  • Mogelijkheid van het aarden van de omvormer
  • Het rendement van de omvormer
  • Het geluid van de omvormer
  • Monitoringsmogelijkheden
  • Levensduur van de omvormer